Doel stichting SEAK
Wat doet de stichting
Structuur stichting SEAK
Wie zijn wij
Feiten Sri Lanka
Ligging projecten
Inschrijving KvK

Start | Stichting SEAK | Sponsors | Foto's en filmpjes | Contact | Archief

 
 

Feiten Sri Lanka

 

Sri Lanka, zoals Ceylon sinds 1971 officieel heet, is een tropisch eiland midden in de Indische oceaan. Vroegere zeevaarders en avonturiers noemden Sri Lanka 'De parel van het oosten', en die naam verdient het eiland nog steeds. Ondanks de afmeting is Sri Lanka een eiland van ongekende diversiteit. Je vind er alles wat vakantie vakantie maakt. Er is zon, zee en strand en een prachtige natuur. Dankzij de weelderige natuur en het gunstige klimaat wordt Sri Lanka ook wel eens de 'Tuin van Boeddha' genoemd. Naast een weelderige natuur herbergt Sri Lanka ook een enorm aantal cultuurschatten uit een rijk en bewogen verleden. Wanneer je niet alleen op het strand bij het hotel blijft, zul je zien wat voor prachtigs er op Sri Lanka te beleven valt. Het is Azië in een notendop.

Door zijn ligging dicht bij de evenaar, kent het eiland een tropisch moessonklimaat. Het klimaat wordt beïnvloed door de bergketens midden op het eiland en door de elk half jaar wisselende moessonwind. De zuidwestmoesson of ‘yala’ waait van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten naar het lagedrukgebied ten noordoosten van het eiland. Van oktober tot eind april waait de noordoostmoesson of ‘maha’, precies uit de tegenovergestelde richting, namelijk vanuit het noordoosten. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door het verschuiven van de plaats met de laagste luchtdruk rond de evenaar.
In de lage gebieden is de temperatuur het hoogst. Aan de kust is het wat koeler door de zeewind en in de bergen is de temperatuur het aangenaamst. Over het algemeen heeft Sri Lanka echter het hele jaar door gelijkmatige temperaturen die variëren van 26-30°C. Zo is de gemiddelde temperatuur van de hoofdstad Colombo aan de westkust gemiddeld 27°C, met een temperatuurverschil van maar twee graden tussen de koudste en warmste maand.
Aan de (zuid)westzijde brengen de zuidwest- en de noordoostmoesson veel regen (1480-2240 mm; in Colombo valt per jaar gemiddeld 2365 mm regen); de droogste maand is hier februari, de natste maand is mei.
Het laagland in het noorden en oosten, alsmede het oostelijk deel van het centrale hoogland vormen een droge zone: hier wordt de regen hoofdzakelijk door de noordoostmoesson gebracht en gedurende de zuidwestmoesson komt een - vaak ernstige – droogteperiode van mei tot juli voor. In totaal valt er nog geen 1000 mm per jaar, waar door de enorme verdamping niet veel van overblijft. Moessonregens vallen meestal in de vorm van hevige, maar korte buien.
Januari is de koudste maand, april en mei zijn de warmste. Hoog in de bergen kan het in december en januari wel eens licht vriezen.

Op 26 december 2004 is Sri Lanka getroffen door tsunami´s als gevolg van een zware zeebeving waardoor veel doden en gewonden vielen. Hierdoor werd er een harde klap uitgedeeld aan het toerisme dat net weer opkwam na de jaren van binnenlandse strijd. De golf kostte aan 34.000 mensen het leven, in dit land alleen al.