Doel stichting SEAK
Wat doet de stichting
Structuur stichting SEAK
Wie zijn wij
Feiten Sri Lanka
Ligging projecten
Inschrijving KvK

Start | Stichting SEAK | Sponsors | Foto's en filmpjes | Contact | Archief

 
 

Ligging projecten

 

Wat is de Sambodhischool en en het Sambodhi Home in Galle?

 Rond 1960. verloor een Sinhalees echtpaar  in een paar jaar tijd hun 5 kinderen. Hiervan hadden zij zoveel verdriet dat zij een huis zijn begonnen voor verstandelijk gehandicapten kinderen. In 1964 is het eerste Sambodhi Huis van een groep van 21 huizen gebouwd, het project liep namelijk zo goed dat er steeds meer huizen bijkwamen. Niet alleen voor gehandicapten maar ook voor bejaarden en weeskinderen. Ook zijn er een aantal scholen opgezet: een aantal basisscholen, scholen om mensen te leren hoe ze rijst moeten verbouwen en een kleermakersschool. Ieder huis had haar eigen muziekband en op speciale feestdagen werden er optochten georganiseerd. 
Van de 21 huizen bestaan er nu nog 7. Sambodhi Home in Galle is het enige huis met een eigen management. Het management van Sambodhi werkt niet samen en is geheel afhankelijk van donaties. In dit huis wonen mensen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking. De jongste is 7 jaar, de bewoners hebben alle leeftijden. Zij wonen in dit tehuis omdat hun familie te arm is om voor hen te zorgen.
Door de tsunami zijn er 41 bewoners overleden. Nu wonen er nog 63 mensen in het huis. 4 stafleden zijn er 24 uur per dag en de drie verpleegsters 8 uur per dag. Allemaal een eigen bed, een eigen bord en een koffer voor de persoonlijke spullen. De bewoners zorgen goed voor elkaar en helpen elkaar met bijvoorbeeld eten, douchen, aankleden of naar de wc gaan.

 Achter Sambodhi Home is een Primairy School speciaal voor gehandicapten. De jongste bewoners van Sambodhi gaan allemaal naar school. Ze krijgen les in wiskunde, Singhalees, Engels, geschiedenis en aardrijkskunde. Deze school heeft een Auti klas (speciale klas voor kinderen met autisme). Een klas met ongeveer 6 kinderen met Autisme. Deze klas willen wij als SEAK sponsoren.